Iines

Käpälämäestä Käpälämäkeen: Iineksen tarina

Vuonna 2016 Käpälämäessä oli avoimet ovet, jonne lähdin yksin mieheni jäädessä nukkumaan yötöiden jälkeen. Lähtiessäni oli tunne, “tästä reissusta ei hyvää seuraa”, positiivisessa mielessä tietenkin! Itseäni kiinnosti “Hiskin” kohtalo, olihan kissa loukutettu ennen kovia pakkasia pihaltamme. Sainkin kuulla Hiskin saaneen pitkän odotuksen jälkeen kodin Loimaalta. Sekös oli hyvä uutinen!

Vanha rouva Iines kiinnitti heti huomioni. Iines ja Minni oli tuotu Käpälämäkeen muuttuneen elämäntilanteen vuoksi. Iines protestoi häkissä oloa, naukui ja rymisti häkin ovea. Iinestä otti pattiin. Iines oli tottunut olemaan tilassa vapaana, eikä vankeus oikein maittanut. Ajattelin myös, ettei kukaan anna vanhalle kissalle uutta kotia. Kotiin palattuanii hihkaisin ovella miehelleni “meille tulee kissa!” johon hän totesi “selvä”.

Iines tuli kotiimme syyskuun lopulla ja alkoi totutteleminen kolmeen uroskissaamme Rommeliin, Göbbelsiin ja Horstiin. Kaksi ensimmäistä otti tulokkaan melko tyynesti vastaan, vain Horst ei pitänyt ajatuksesta. Sovussa kuitenkin olivat läsnä ollessamme ja kun poistuimme kotoa, Iines laitettiin siksi aikaa makuuhuoneeseen. Kaksi viikkoa meni ja kaikki olivat tottuneet toisiinsa. Nykyään Horst ja Iines ovat ylimpiä ystävyksiä.

Iines oli ollut sisäkissana, mutta meille tultuaan avautui koko maailma. Heti kun Iines oppi tunnistamaan kutsuni (kolme naksautusta) päästin kissan vapaana ulos seurassani.

Iines on nykyään kova ulkoilemaan, pyytää naukaisemalla ulos ja kesällä kulkee itse kuistin ikkunan kautta. Kova tyttö ramppaamaan edestakaisin. Kiipeää puissa kuin vanha tekijä ja vetää vauhdikkaita spurtteja pihalla häntä koukussa. Makoilee kallliolla auringosta nauttien ja inhoaa yli kaiken sadetta. Ei uskoisi kissan olevan 15-vuotias ja sydänvikainen.

Iines on myös kova sienestämään. Kolmen tunnin metsälenkit menee heittämällä, ja on aina valmis lähtemään sieniretkelle. Sen jälkeen maittaa ruoka ja uni. Muutenkin hän on kovin auttavainen, pensaiden istutus ja kukkien hoito sujuu perin hienosti Iineksen valvovan silmän alla. Myöskin puiden pinomisessa liiteriin Iines hoiti päällysmiehen hommat moitteettomasti.

Iines on kova pitämään jöötä jätkille. Iines syö aina ensimmäisenä. Iinestä on väistettävä. Iines on pomo! Tassua tulee jollei mene perille ja meneehän se! Urokset väistävät suosiolla, sillä naarashan on lauman johtaja. Iines etenkin! Iines on suuri persoona ja olemme todella onnellisia, että meillä oli mahdollisuus antaa Iinekselle loppuelämän koti. Olimme aikeissa ottaa myös Minnin, mutta Minni olikin sitten päässyt uuteen kotiin.

Toivomme Iineksen olevan seurassamme vielä pitkään. Iines on hieno kissa, joka nukkuu mielellään käsivarteeni painautuen, toisin kuin muut kissat, jotka surutta liiskaavat minut painonsa alle.

Tilamme nimi on sattumoisin myös Käpälämäki, eli Käpälämäessä kaikki hyvin.

― Pippuri ja Ylivääpeli, Jokioinen Kirkonkulma