KARKAAMISEN ENNALTAEHKÄISY

Älä pidä lemmikkiäsi vapaana taajamassa

Lainsäädännön mukaan lemmikki ei saa kulkea vapaana taajamassa ilman valvontaa. Lemmikin tulee suoran valvonnan lisäksi olla kytkettynä kuntopoluilla tai sen kaltaisilla juoksuradoilla. Omistajan on pidettävä huolta, ettei eläin pääse lainkaan järjestyslaissa erikseen mainituille alueille (yleinen uimaranta, lasten leikkipaikaksi varattu alue, toriaikana torille, yleiseen käyttöön kunnostetulle ladulle tai urheilukentälle), jollei se ole erikseen sallittua. Vailla omistajansa tai haltijansa suoraa valvontaa kulkeva eläin on eläinten suojelua koskevissa säädöksissä määritelty heitteillä olevaksi.

Koiraa voi pitää taajamissa vapaana ainoastaan koirapuistoissa, koirien harjoituspaikoissa sekä suljetuilla piha-alueilla. Myös tällöin koirien on oltava omistajansa tai haltijansa valvonnassa. Koirien kiinnipitoaika on 1.3. – 19.8. Tänä aikana koira on pidettävä joka paikassa, myös taajaman ulkopuolella, kytkettynä tai välittömästi kytkettävissä.

Ulkona lemmikkiä uhkaa moni vaara, kuten liikenne, villieläimet ja pahantahtoiset ihmiset. Lemmikille voi rakentaa katetun tarhan pihalle, jossa sillä on tilaa liikkua ja jossa se on suojassa vaaroilta. Kissoille turvallisin talutuskeino on käyttää valjaita, sillä kissa saa helposti pujotettua päänsä kaulapannan läpi. Panta on myös vaarallinen ja aiheuttaa tukehtumisvaaran, jos eläin jää hihnastaan kiinni esimerkiksi puuhun.

Leikkauta ulkoileva kissasi

Mikäli kissasi ulkoilee vapaana, on ensiarvoisen tärkeää, että se on kastroitu / steriloitu. Suomen löytöeläinkodit ovat täynnä kodittomia kissoja – eihän tehdä niitä lisää!

Leikkauksesta on valtavasti etuja: Leikattu ulkokissa viihtyy enemmän sisällä, sen reviiri pienenee ja se viettää enemmän aikaa pihapiirissä. Hiirikissasta tulee leikkauksen myötä todennäköisesti parempi hiirestäjä, kun se voi käyttää viettinsä saalistamiseen eikä kumppanin etsimiseen.

Kissan luonne muuttuu leikkauksen myötä yleensä leikkisemmäksi ja tasaisemmaksi. Agressiivisuus ja tappelut muiden kissojen kanssa vähenevät ja kissa tulee myös paremmin toimeen talouden muiden kissojen kanssa. Kissan mahdollinen merkkailu todennäköisesti loppuu ja myös virtsan haju laimenee.

Leikattu kissa elää yleensä huomattavasti vanhemmaksi kuin leikkaamaton, sillä jatkuvat kiimat ja pentujen hoito ovat huomattavia rasituksia kissan elimistölle. Leikatulla naaraalla on huomattavasti pienempi riski sairastua kohtutulehduksiin ja nisä- tai kohtusyöpään. Myös uroksilla kasvainriski pienenee merkittävästi.

Siruta lemmikkisi

Lemmikin tunnistemerkitseminen on tärkeää. Nykyaikainen menetelmä on mikrosiru, pieni kapseli, joka asennetaan eläimen niskaan tai korvan taakse. Kapseli sisältää tunnistenumerosarjan, joka voidaan lukea erityisellä sirunlukulaitteella. Sirun tietojen lukeminen on helppoa, virheetöntä ja täysin kivutonta eläimelle. Viranomaisilla, useimmilla löytöeläinkodeilla ja lähes kaikilla eläinlääkäreillä on käytettävissään mikrosirunlukija. Merkintä on toimenpiteenä yksinkertainen ja lähes kivuton, ja se voidaan suorittaa muiden toimenpiteiden ohella, esimerkiksi rokotuksen tai kastraation / steriloinnin yhteydessä. 

SIRUSTA EI OLE HYÖTYÄ, JOS SITÄ EI REKISTERÖIDÄ!

Jatkuvassa kampanjassa Jokioisten Eläinsuojeluyhdistys tarjoaa mikrosirun, Rekku Rescue tarjoaa rekisteröinnin Siruhaku.fi-palveluun ja FSHKY:n Jokioisten toimipisteen kunnaneläinlääkärit suorittavat sirutuksen veloituksetta. Kampanja on suunnattu maatiaiskissoille ja koirille (ei koske kasvattajien pentuesirutuksia).